Da ti bo izbira pravih odbojkarskih ščitnikov za kolena, lažja :)

Izbira ustreznih odbojkarskih ščitnikov za kolena sploh ni tako enostavna, kot se zdi na prvi pogled. Na pravo izbiro vplivajo številni dejavniki in seveda tudi imidž. V našem podjetju smo strokovnjaki za odbojko, vsi bivši odbojkarji in odbojkarski navdušenci. V današnjem blogu bom predstavil moj osebni pogled na izbiro ustreznih odbojkarskih ščitnikov za kolena.

Pojdimo lepo po vrsti, najprej si poglejmo kako delimo ščitnike in kaj je pomembno pri izbiri pravih.
Prva delitev je tista najbolj očitna in sicer delitev glede na barvo. Prvotno smo lahko ščitnike dobili le v črni ali beli barvi. Ker moda vsepovsod narekuje tempo, je tudi pri ščitnikih pustila svoj pečat. Proizvajalci skušajo v zadnjih letih čim bolj približati barve modnim trendom. V nekaterih primerih so šli tako daleč, da so uvedli fluorescentne barve ščitnikov, ki pa so se pokazali za zgrešeno potezo. Fluorescentna barva se tako pri večini proizvajalcev po hitrem postopku opušča. V barvni paleti kljub nekaterim opustitvam še vedno najdemo poleg klasične bele in črne, vsaj še rdečo, temno modro in svetlo modro. Te barve so na paleto uvrščene predvsem zato, da lahko igralci kombinirajo ščitnike z dresom, ki je običajno v klubskih barvah. Punce, ki dajo na izgled mnogo več poudarka, se pri izbiri ščitnikov ozirajo tudi na barvo nogavic, športnih copat in na barvo tako imenovanih rokavčkov. Torej če povzamem, je izbira barve zelo pomembna za tiste, ki želijo slediti modi in sestaviti opremo za tekmo v barvni harmoniji. Za tiste, ki pa želijo to barvno harmonijo “razbiti”, izbirajo kontrastne barve opreme...običajno takšni igralci/igralke, želijo izstopiti iz povprečja že na prvi pogled, z upanjem, da bo tudi njihov performans na tekmi, izstopajoč, boljši. Za konec imamo tu še vraževerce, ki morajo sestaviti opremo na tak način, da ne bi zrušila njihovega kreda. Tej igrlaci/igralke so sposobni imeti npr. en ščitnik živo roza barve, drug pa fluorescento zelen. Torej pri izbiri barve igrajo vlogo zapisani dejavniki, zagotovo se najde še kateri, a tej so poglavitni. Še delček za starše, ki kupujete ščitnike za svoje otroke...namig: “pustite otrokom, da barvo izberejo sami, saj je izbira barve zagotovo najmanj pomemben faktor pri izbiri pravega ščitnika...pomembne odločitve so drugje in jih vam predstavim v nadaljevanju teksta”.

Naslednja delitev je delitev glede na sestavo materiala. To je zelo pomembna delitev, ki jo je pri nakupu ščitnikov zelo pomembno upoštevati. Pri tej delitvi se običajno naše laično znanje zaključi in smo prepuščeni občutku, nasvetu prijatelja (po možnosti profesionalca) ali pa trgovca, ki pa po mojih dosedanjih izkušnjah nima pojam o čem govori. No, da ti bo zadeva jasna, oziroma, da pridobiš tako osnovne, kot tudi insajderske informacije, sledi zapisanemu v tem poglavju.

Materiali, ki jih danes uporabljajo proizvajalci ščitnikov so po sestavi na prvi pogled precej podobni, pa vendar zelo različni. Vsem je skupno to, da imajo vstavljeno zaščitno peno, ki je osnova za zaščito kolena. Zadeva gre takole...debelejša je pena, večja je zaščita; mehkejša je pena trši je “pristanek”. Pri izbiri relacije med trdoto in debelino zaščitne peneje potrebno upoštevati predvsem starost in težo uporabnika ščitnikov. Na žalost proizvajalci ne navajajo lestvice, ki bi bila v pomoč uporabnikom pri izbiri trdote, saj imajo običajno na voljo le dva modela ščitnikov, ki se po trdoti pene ne bistveno razlikujeta. Ravno zaradi tega svojim strankam svetujem, da trdoto pene izbirajo glede na proizvajalca, na ta način si ustvarimo večji razpon ponudbe. Za enostavno izbiro prave pene ščitnika svetujem, da uporabniki s težo do 60kg izberete mehkejšo verzijo ščitnikov (moj nasvet: Ninesquared NEW SHIELD ali McDavid 602), uporabniki nad to težo pa debelejšo verzijo (moj nasvet: Mikasa MT6 ali Errea TOKYO). Poleg debeline zaščitne pene je pomembno izbrati tudi pravi material zgornjega/zunanjega sloja. Ta material definira, koliko bodo po domače rečeno, ščitniki smrdeli po treningu.

Odbojkarji to težavo dobro poznamo, naše mame pa še bolj. Na žalost se še ni zgodil čudež, da bi kateri izmed proizvajalcev izumil takšen material, ki bi preprečil zaudarjanje ščitnika po uporabi. Vsekakor je dobro da preverite, če ščitniki, ki jih kupujete oznako/napis, da preprečujejo nastajanje mikrobov. Četudi izbereš ščitnike z omenjeno oznako, ti priporočam, da v kolikor se z odbojko ukvarjaš 3X in več tedensko imaš vedno sočasno na voljo vsaj dva paraščitnikov, in da jih lahko izmenično pereš. Vsi zgoraj navedeni ščitniki so med seboj precej podobni glede sestave zgornjega/zunanjega sloja materiala, zato med njimi ni izrazitega zmagovalca, kateremu bi bilo vredno dati prednost. So pa vsi navedeni nesporno najboljši na tržišču, kar se zgornjega sloja tiče in so odporni na mikrobe. Zgornji sloj določa tudi obrabo materiala, saj je “metanje” po kolenih, ko kupimo nove ščitnike, skorajda nujno potreben material, ki pa se predvsem pri najmlajših včasih konča z jokom. Zakaj?! Ja ker se ščitnik lahko strže...aja??? Ja seveda, saj ščitniki niso namenjeni brisanju tal s koleni, po možnosti z dolgim zaletom in potem skokom na kolena in puzanju po kolenih vsaj kakih 10 metrov...no, mi smo v naših najbolj “kreativnih” časih naredili prava tekmovanja v puzanju po ščitnikih. A roko na srce, to so bili časi, ko so bili materiali bolj trpežni in je bilo objokanih obrazov manj. Je kar je, sedaj smo tu in moramo upoštevati tudi ta vidik. Moje izkušnje in posvet z mojim prijateljem (kapetanom slovenske članske državne odbojkarske reprezentance Tinetom) mi narekuje naslednji vrstni red po “življenski dobi” para ščitnikov: najprej se obrabijo Errea ščitniki, nato Mc David, dlje zdrži Ninesquared, najdlje pa Mikasa. Seveda je tu analiza narejena na osnovi uporabe profesionalca, ki absolutno razume, čemu so ščitniki namenjeni, in če je le mogoče jih kljub temu, da jih ima tako na treningih, kot tudi na tekmah vedno na sebi, uporablja samo v nujnih primerih, ko rešuje žogo. Za zaključek poglavja o izbiri pravega materiala ponovim ugotovitve...uporabniki težki do 60kg raje izberite mehkejše zaščitne pene, ostali pa se odločite za tršo varjanto. Za podrobnejše nasvete o pravi izbiri zaščitne cene smo vam na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 9.00 in 16.00 na telefonski številki 031 764 000, oziroma na mailu info@sportivoteam.com

Naslednja in ne zadnja, je delitev ščitnikov glede na velikost. Ta delitev je sicer zelo intuitivna in na prvo žogo bi lahko rekel, da je enostavna, pa ni ravno tako. Verjamem, da je za nekatere izbira velikosti pravega ščitnika najpomembnejša in tudi najtežja. Če mene vprašate, je izbira velikosti zares ključna. Ne moreš si predstavljat (če nisi doživel) kako moteče je, če si celo tekmo vlečeš ščitnike gor na kolena, ker ti zaradi neprimerne velikosti lezejo dol na gležnje. Seveda včasih je vzrok tega “lezenja” tudi obrabljenost ščitnikov, ko ti elastike postanejo ohlapne in nimajo več iste funkcije, kar povzorči, da ščitniki ne stojijo več na kolenih. Sedaj si pa predstavljaj, da imaš obrabljene ščitnike, ki so ti bili že ob nakupu preveliki...ni šans - vrži jih v kanto, takoj! Druge vrste težava pa je, če si izbereš ščitnike, ki so ti premajhni. Včasih takšni ščitniki ostanejo že na mečih, oziroma jih ne uspemo povleči na kolena. Ščitniki morajo prekriti/ zaščititi pogačico, meniskus in tibijo, še boljše pa če imajo tudi stranske pene, ki ščitijo kolena tudi od strani.

Na tržišču lahko najdeš različne merske enote za velikost ščitnikov. Najpogosteje se uporabljajo konfekcijske številke S, M, L in XL. Nekateri proizvajalci so poenostavili zadevo in nudijo samo možnost izbire SR-senior (ta velikost ustreza velikosti L/XL) in JR-junior (ta velikost ustreza velikosti S/M), kar pomeni, da imaš manj možnosti za natančno izbiro ustrezne velikosti. Vsekakor je bolje imeti možnost natančnejše izbire. Moj nasvet za izbiro ustrezne velikostiščitnikov je, da si jih nadeneš in jih preizkusiš na nogi (naredite par korakov in par počepov). Ščitniki ne smejo tiščat in ne smejo polzeti dol skolena, medtem ko hodiš. Tisti, ki ti dajejo občutek, da jih nimaš na sebi in ne polzijo, so prava velikost zate. Še dodatek za starše...če kupuješ ščitnke za otroka, prosim ne kupovat večjih, češ bodo uporabni za dlje časa, saj ni logike – otrok jih rabi za zaščito kolena in jih bo tako ali tako v obdobju ene sezone uničil. Ne šparat pri tem nakupu, ker je prava zaščita kolena zelo dobra naložba. In ne kupovat cenenih!

Ščitnikov, ki jih ponujajo nekateri trgovci po smešnih cenah, češ so cenej ker so za otroke. Koleno naj bo zaščiteno kot je treba, pa če gre za otroško ali pa odraslo.
Če naročiš ščitnike pri meni, jih imaš možnost vrniti v kolikor velikost ni prava (seveda v roku parih dni in nepoškodovane z original embalažo). Ponudbo preveri tukaj: https:// www.sportivoteam.com/izdelki/odbojkarski-pripomočki/ščitniki

Ostane mi še delitev na različne modele ščitnikov. V zadnjih letih smo priča razvoju različnih modelov ščitnikov. Ne dologo nazaj smo poznali le eno vrsto, klasičnih velikosti. Edina razlika je bila v debelini zaščitne pene. Ta se je spreminjala glede na trenutno prepričanje in na modo. Trenutno imamo na voljo več različnih vrst ščitnikov (in kaže, da razvoja novih ne bo konca), katere ti bom le na kratko opisal, saj si lahko celotno "paleto" lahko ogledaš v moji spletni trgovini. Grem po vrsti. "Klasični" ščitniki, ki ima zaščitno peno približno v centru, tako, da je elistika nad kolenom dolga med 10-15cm in pod kolenom prav tako med 10-15cm. To je "evergreen" model...proizvajalci se med seboj razlikujejo v glavnem po vrsti in debelini zaščitne pene, ki gre od 1,5-4cm (nekateri proizvajalci ponujajo poseben model z zaščitno peno debeline do 8cm). Ščitniki mini pad, to je model, ki so ga nekateri proizvajalci vključili v svoj prodajni program in je namenjen ženskemu spolu. Razvili so ga Američani in se pri njih precej uporablja, medtem, ko se v Evropi bistveno slabše prodajajo. Tej ščitniki zaščitijo zgolj pogačico in so po mojem mnenju bolj modni dodatek, kot pa resna zaščita kolena. Ščitniki z dolgo "nogavico", pri nas jih imenujemo "kinezi", ker so jih uveljavili azijci. Prepoznamo jih po zaščitni peni v obliki čokoladic in imajo nad kolenom med 15-20cm nogavice/elastike pod kolenom, pa nogavica/ elastika sega skoraj do gležnjev. Glavna značilnost teh ščitnikov je izjemno tanek material, ki služi predvsem za gretje nog in manj za zaščito kolen. Takšne ščitnike v glavnem uporabljajo profesionalci, potrebujejo jih več parov na sezono (med 3-5 parov), saj se hitro uničijo, ker je material močno občutljiv. Poznamo še hibride, ki so mešanica klasičnih ščitnikov (velikost/ model) in "kinezov" (material in zaščitna pena v obliki čokoladic). Ta vrsta ščitnikov je novost na trgu in se bo še pokazalo ali bo obstala. Moje mnenje je, da bodo morali proizvajalci veliko truda vložiti v izboljšavo materiala, ki mora postati vzdržljivejši in odporen na mikrobe.

Otroški ali šolski ščitniki so tisti, ki jih ne priporočam in jih ti jih opišem samo zato, da jih prepoznaš in jih ne kupiš :) To so ščitniki, ki imajo tanko kvadratno zaščitno peno. Dobimo jih v različnih barvah, običajno imajo peno obrobljeno s šivom v beli barvi. Na embalaži so oznake, kot šolski ščitniki, otroški ščitniki, junior ščitniki,... Navadno jih ponujajo v različnih velikostih od S do XL. Ne priporočam.

Pri izbiri modela sem mnenja, da če potrebuješ ščitnik, ki ti bo koristil za zaščito kolena, je najboljša izbira klasičen ščitnik. Če si želiš bit v času z modo, pa je sedaj pravi čas za izbiro "kineza" za fante in "minija" za punce. Če kupuješ za otroka, potem se odloči za klasičen ščitnik odporen na mikrobe in z mehkejšo peno po možnosti tudi s stransko zaščito. Mene osebno najbolj prepriča model Ninesquared New Shield...najboljši ščitnik za ugodno ceno. Tudi McDavid 602 je odličen, vendar je precej dražji.

Blog zaključujem z nekaterimi splošnimi navodili in informacijami, da ti bo izbira še lažja.
Ščitniki so namenjeni predvsem za zaščito kolen v situacijah, ko se igralec znajde v položaju, ko ne uspe ohraniti ravnotežja in je primoran položiti koleno na tla. Nekateri igralci ščitnikov ne nosijo, kar dokazuje, da se lahko trenira in igra tudi brez njih...seveda je kakšna plavica več na kolenu, kar predvsem pri puncah, ki nosijo krila ni ravno kul za videt :) Kot sem že zgoraj zapisal, ščitniki niso namenjeni metanju na kolena po defoltu, kar je predvsem pri otrokih skoraj že pravilo. Starši moramo svoje otroke pravilno podučiti, ko jim damo ščitnike v uporabo. No, saj jih bo tudi trener zagotovo opomnil, pa vendar se mi zdi bolje, da slišijo razlago o uporabi dvakrat, kot nobenkrat. :)
Glede ponudbe ščitnikov, ki je na evropskem tržišču si mislim, da je pestra in tudi cenovno kolikor toliko korektna. Številni so/smo spletni trgovci, ki ponujajo/mo različne opcije odbojkarskih ščitnikov različnih proizvajalcev. Tudi moje podjetje spada mednje, a vendar z eno ogromno razliko, oziroma prednostjo. Mi smo uradni uvozniki odbojkarskih ščitnikov za Slovenijo, proizvajalcev Errea, McDavid, Mikasa, Nike in Ninesquared.

To pomeni troje:
1. pri nas ne dobite ponaredkov, ki se v vedno večjem številu pojavljajo po spletu
2. da pri nas kupujete izdelke brez številnih posrednikov v prodajni verigi. Ponekod pomeni takšna veriga včasih celo 4 dodatne posrednike med tovarno in končnim potrošnikom.
3. upoštevamo reklamacije, če pride do tovarniških napak, saj nam proizvajalec jamči z zamenjavo slabega izdelka

No sedaj pa še zaključujem s povabilom, v mojo spletno, kjer lahko prebrskaš po ponudbi ščitnikov in ostale odbojkarske opreme. Z uporabo kode za popust #iUROSHuVOLLEY_PADS_20 imaš 20% popusta na vse ščitnike v ponudbi

HITRA DOSTAVA

V 3 delovnih dneh, če je izdelek na zalogi.

14-DNEVNA GARANCIJA

Niste zadovoljni? Vrnite izdelek in vrnemo vam denar.

VARNO

Vaš nakup je pri nas varen.