Slovenska odbojkarska reprezentanca

Slovenska odbojkarska reprezentanca sodi v sam vrh svetovne odbojkarske smetane. Tako člani in članice, kot tudi mlajše selekcije, ki se leto za letom udeležujejo najvišjih evropskih in svetovnih tekmovanj ter dosegajo zavidljive rezultate. Sportivo je uradni in ponosni opremljevalec slovenske odbojkarske reprezentance že 10 let, ki naše fante in dekleta v odbojki spremlja od malih nog do profesionalnih nastopov.

Moška odbojkarska reprezentanca Slovenije skozi zgodovino do odličij na najvišjih stopnjah tekmovanj

Začetki slovenske moške odbojkarske reprezentance segajo v leto 1992, ko je slovenska odbojka doživela svojo prvo uradno reprezentančno tekmo, pod vodstvom Viktorja Krevsla, za izbrano vrsto pa so nastopili Baltič, Najdič, Topovšek, Možič, Pušnik, Jerala, Hafner, Fujs, Šiftar, Dimec, Mavčnik in Berdon. V letih, ki so sledila, so si naši odbojkarji, pod vodstvom Krevsla, Luke Lobnika in Vladimirja Jankovića skušali priigrati prvi nastop na evropskem prvenstvu, a jim je to prvič uspelo leta 2001. Na odbojkarskem prvenstvu na Češkem so barve slovenske odbojkarske reprezentance branili Davor Čebron, Dejan Fujs, Bogdan Kotnik, Samo Miklavc, Dragan Pezelj, Matija Pleško, Mišo Pušnik, Dragan Radovič, Rok Satler, Sebastjan Škorc, David Slatinšek in Tomislav Šmuc. Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je osvojila solidno 12. mesto.

Uspehi so se vrstili in stopnjevali. Sledilo je odbojkarsko evropsko prvenstvo v Rusiji leta 2007, kjer so fantje končali na 16. mestu, odbojkarsko izbrano vrsto pa je vodil Iztok Kšela. Dve leti kasneje, to je leta 2009 v Turčiji, ko je na selektorski stolček znova sedel Gregor Hribar, je bil izkupiček slovenske moške odbojke 15. mesto, leta 2011, v Avstriji in na Češkem, pa je odbojkarska reprezentanca osvojila 9. mesto. Prvenstvo na Danskem in Poljskem pod vodstvom Luka Slabe je moška odbojkarska ekipa osvojila 13. mesto.

Sledilo pa je prvenstvo v Bolgariji in Italiji, leta 2015, kjer se je slovenska odbojkarska reprezentanca za vedno zapisala v zgodovino, saj je z osvojeno srebrno medaljo dosegla največji uspeh slovenske odbojke in enega največjih uspehov slovenskega ekipnega športa. Odbojkarsko reprezentanco je vodil Italijan Andrea Giani, za Slovenijo pa so nastopili Alen Pajenk, Alen Šket, Mitja Gasparini, Dejan Vinčić, Jan Kozamernik, Jan Klobučar, Jani Kovačič, Danijel Koncilja, Miha Plot, Jan Pokeršnik, Gregor Ropret, Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Uroš Pavlović. Na evropskem prvenstvu 2017 na Poljskem so naši odbojkarji, pod taktirko Slobodana Kovača, osvojili 8. mesto.

V evropski ligi je slovenska odbojkarska reprezentanca prvič nastopila leta 2007 in dosegli so odlično 4. mesto. Leta 2011 so naši odbojkarji prišli do bronastega odličja, enako tudi leta 2014, leta 2015 pa jim je uspel veliki met. Z zmago na zaključnem turnirju evropske lige, ki se je odvijala na Poljskem, so si priigrali uvrstitev v svetovno ligo in dosegli sam vrh svetovne odbojkarske smetane. V svetovni odbojkarski ligi so uspešno nastopili in se že v prvem poizkusu, še pod vodstvom Gianija, iz tretje uvrstili v drugo kakovostno skupino. Italijanski strateg se je nato poslovil z mesta slovenskega selektorja, vodstvo reprezentance pa predal selektorju Slobodanu Kovaču.

Leta 2017 so slovenski odbojkarji v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo zasloveli s petimi zaporednimi zmagami ter slovenski odbojki prinesli zgodovinsko prvo uvrstitev na svetovno prvenstvo. Sledile so tekme v drugem kakovostnem razredu svetovne odbojkarske skupine. Naši fantje so gostovali v Južni Koreji, na Japonskem in v Egiptu ter se z le enim porazom na devetih tekmah uvrstili na zaključni turnir v Avstraliji. Tudi tam so se naši odbojkarji izkazali z odlično igro in zmaga bi jim morala prinesti uvrstitev v elitno skupino svetovne lige. Žal pa je mednarodna zveza ligo ukinila in ustanovila New Volleyball League, v tej pa za Slovenijo ni bilo prostora.

V letu 2018 se je slovenska odbojkarska reprezentanca pomladila in nastopila v evropski ligi, septembra pa so naši odbojkarji nastopili na svetovnem prvenstvu v Italiji in Bolgariji. V prvi skupini so fantje z odlično in borbeno igro pokazali, da je odbojkarska izbrana vrsta zrela za drugi krog tekmovanja in se uvrstili med najboljših 16 reprezentanc. Tudi v drugem delu so se naši fantje močno kosali z drugimi odbojkarskimi reprezentancami. Sprva je mednarodna zveza FIVB Sloveniji pripisala končno 9. mesto, že po zaključku prvenstva pa se je vrstni red uvrstitev reprezentanc spremenile in tako so naši odbojkarji svetovno prvenstvo končali na 12. mestu.

Leta  2019 so slovenski odbojkarji pod vodstvom novega selektorja Alberta Giulianija nastopili na pokalu FIVB Volleyball Challenger Cup in si v močnem boju proti Egiptu, Kubi, Belorusiji in Turčiji priborili uvrstitev v Ligo narodov. Nastopili so tudi na kvalifikacijskem turnirju za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, a ena zmaga in dva poraza nista zadoščala za uvrstitev. Priložnosti tudi v prihodnje ne bo manjkalo, naši odbojkarski asi pa bodo zagotovo še blesteli.

Septembra 2019 so slovenski odbojkarji prvič v zgodovini nastopili na domačem evropskem prvenstvu, ki ga je Slovenija gostila skupaj s Francijo, Belgijo in Nizozemsko. Odbojkarska izbrana vrsta je z izjemnim nizom zmag na noge dvignila vso Slovenijo. V razprodani Areni Stožice so naši fantje prvič na uradnih tekmah premagali Bolgarijo. Zmaga nad takrat najboljšo odbojkarsko reprezentanco sveta, Rusijo, pa je v Sloveniji sprožila odbojkarsko evforijo. Naši odbojkarji so evforijo še stopnjevali, saj so pred nabito polnimi Stožicami v polfinalu odpravili še svetovne prvake Poljake in se uvrstili v veliki finale prvenstva. Finale se je odigral v Parizu, kjer so naši fantje ob bučni podpori 5.000 slovenskih navijačev ter moralni podpori celotne Slovenije na koncu izgubili v zaključni tekmi proti Srbiji. Slovenska moška  odbojkarska reprezentanca je tako osvojila srebrno odličje in s tem postala edina evropska reprezentanca, ki je v štirih letih na EuroVolley-ju osvojila dve medalji.

Leta 2020 so bila zaradi pandemije koronavirusa vsa reprezentančna tekmovanja odpovedana, izbrana odbojkarska vrsta pa je spet zaigrala v letu 2021. Prvi nastop naših odbojkarjev je bil v elitni Ligi narodov v italijanskem Riminiju, v kateri so Slovenci nastopili prvič. Z odličnimi nastopi je naša odbojkarska izbrana vrsta zopet navdušila odbojkarski svet. Redni del tekmovanja, v katerem so odigrali petnajst tekem, so z dvanajstimi zmagami, tudi proti velesilam Kanadi, Argentini, ZDA, Poljski in Italiji, zaključili na odličnem tretjem mestu, ter se uvrstili na zaključni turnir med najboljše štiri. V boju za finale je naša izbrana vrsta svoj prvi nastop v najmočnejšem reprezentančnem odbojkarskem tekmovanju zaključila na 4. mestu. Slovenski odbojkarji so se izkazali tudi s presenetljivo individualno statistiko, s katero so preko celotnega tekmovanja dosegali mesta med desetimi najboljšimi posamezniki elitne Volleyball Nations League. 

Naši odbojkarski reprezentantje so v letu 2021 suvereno nastopili še na evropskem prvenstvu. Po številnih uspešnih in borbenih tekmah so si zagotovili še tretjo uvrstitev v polfinale na zadnjih štirih evropskih prvenstvih. Na Poljskem so v močnem boju za veliki finale pred nabito polno areno in pred glasnimi domačimi navijači premagali aktualne svetovne prvake Poljake. V boju za zlato odličje in naslov evropskih prvakov so morali naši fantje pod vodstvom Alberta Giulianija s tesnim izidom priznati premoč Italiji a dosegli so izjemno srebrno odličje.

Naši odbojkarji bodo imeli nove priložnosti za prikaz odličnih odbojkarskih nastopov, kjer je spremljevalna ekipa, vključno z gledalci, velik del slovenske odbojkarske zgodbe.

Ženska odbojkarska reprezentanca Slovenije skozi zgodovino do uspehov

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca naše barve zastopa že od leta 1992, ko je odigrala svojo prvo tekmo v sklopu kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 1993. Prve odbojkarice slovenske izbrane vrste pod vodstvom Edija Dolinška so z dvema zmagama priigrale uvrstitev na kvalifikacije za evropsko prvenstvo. V nadaljevanju tekmovanja so odbojkarice klonile proti težkim nasprotnicam v naši skupini. Slovensko odbojkarsko vrsto so zastopale igralke: Petra Blažič, Vesna Blažič, Tamara Dobrinja, Aleksandra Gosak, Nada Dimitrovič, Andreja Gašper, Nataša Prauhart, Mojca Možic, Bojana Gašper, Petra Kraigher, Alenka Lešnik in Barbara Kislinger Sloveniji.

Naslednji slovenski odbojkarski nastop ženske izbrane vrste na evropskem prvenstvu je potekal leta 1999 s skupnim izkupičkom ene zmage v kvalifikacijski skupini. Na naslednjih kvalifikacijah so bile Slovenke izjemno blizu zgodovinski uvrstitvi na evropsko prvenstvo, a jim je žal količnik dobljenih in izgubljenih nizov izmuznil uvrstitev na evropsko prvenstvo. V naslednjih letih so naše odbojkarice nastopale vedno bolje in bile dvakrat povsem na pragu tako želene prve uvrstitve med ekipe v borbi za naslov evropskih prvakinj. Po nekoliko manj odmevnih odbojkarskih predstavah na kvalifikacijah v letih 2009 in 2011, pa so leta 2013 naše odbojkarice po igranju v težki kvalifikacijski skupini z dobro igro osvojile tretje mesto. 

Leta 2015 je slovenskim odbojkarskim dekletom uspel veliki dogodek uvrstitve na evropsko prvenstvo. V kvalifikacijski skupini so naše odbojkarice osvojile 2. mesto in si zagotovile nastop v dodatnih kvalifikacijah, v katerih so bile po dveh razburljivih obračunih uspešnejše od favorizirane Francije. Slovenijo so na evropskem prvenstvu na Nizozemskem in v Belgiji zastopale Eva Mori, Sara Hutinski, Mojca Božič, Katja Medved, Anja Zdovc, Iza Mlakar, Živa Recek, Sara Najdič, Lana Ščuka, Marina Cvetanovič, Monika Potokar, Saša Planinšec, Valentina Založnik in Anita Sobočan, reprezentanco pa je vodil odbojkarski selektor Bruno Najdič. Naša dekleta so morala v skupinskem delu priznati premoč vsem trem odbojkarskim velesilam, Nizozemski, Italiji in Poljski in dosegla 16. mesto. Leta 2017 se slovenske odbojkarice na evropsko prvenstvo niso uvrstile.

Leta 2014 je slovenska odbojkarska reprezentanca prvič igrala v evropski ligi pod okriljem Evropske odbojkarske zveze CEV in osvojila uspešno 7. mesto, dve leti kasneje pa so se prebile v polfinale in osvojile odlično 4. mesto. Slovenijo so pod vodstvom Bruna Najdiča zastopale Mojca Božič, Nika Blagne, Katja Medved, Urška Igličar, Sara Valenčič, Živa Recek, Sara Najdič, Lana Ščuka, Marina Cvetanovič, Monika Potokar, Tina Kaker, Saša Planinšec, Tina Grudina in Meta Jerala. Leta 2017 in 2018 naša dekleta v tem odbojkarskem tekmovanju niso nastopala. 

V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 so slovenske odbojkarice pod vodstvom selektorja Alessandra Chiappinija zelo dobro odigrale tekme 2. kroga in se z zmagami nad številnimi močnimi ekipami držav Portugalske, Estonije, Finske in Francije uvrstile v 3. krog tekmovanja. V njem so morale priznati premoč odbojkaricam Nizozemske, Bolgarije, Belgije in Češke, boljše pa so bile od odbojkarske reprezentance Grčije.

V skoraj povsem enaki zasedbi, z izjemo Urške Igličar, Sare Đukić, Katje Mihalinec in Veronike Mikl, so  slovenske odbojkarice nastopile še na svetovnem prvenstvu do 23 let v Ljubljani in poskrbele za izjemen slovenski ženski odbojkarski uspeh. Naše odbojkarice so namreč po vrsti premagale Argentino, Dominikansko republiko, Kitajsko, Tajsko, Egipt in Bolgarijo, ter v finalu pa porazu proti Turčiji, dosegle izjemno drugo mesto in odnesle srebrno medaljo. Za zgodovinski uspeh slovenske odbojke so zaslužne Eva Mori, Darja Eržen, Ana Marija Vovk, Pia Blažič, Maja Pahor, Iza Mlakar, Lana Ščuka, Ela Pintar, Špela Marušič, Saša Planinšec, Anita Sobočan in Tina Grudina. Izbrano vrsto je vodil Alessandro Chiappini.

V letu 2018 so slovenske odbojkarice nastopale na sredozemskih igrah v Španiji in osvojile 7. mesto. V igri na kvalifikacijah za evropsko prvenstvo so zaključile na drugem mestu, z zmagama nad Islandijo in Izraelom. V letu 2019 odbojkaricam žal ni uspelo uresničiti cilja, da bi se iz srebrne evropske lige prebile v zlato, saj je v zlatem nizu velikega finala Romunija dosegla več točk. So se pa varovanke Alessandra Chiappinija izkazale na evropskem prvenstvu, ki so ga gostile Turčija, Poljska, Slovaška in Madžarska, kjer so naše odbojkarice na Poljskem priborile prvo zmago na evropskih prvenstvih. Nato pa jim je uspela še odlična predstava s še eno zmago v težki skupini s Poljsko, Italijo, Belgijo, Portugalsko in Ukrajino, kar jim je omogočilo preboj v izločilne boje, med 16 najboljših reprezentanc. 

V letu 2020 Slovenke zaradi pandemije koronavirusa niso odigrale nobene uradne tekme, v letu 2021 pa so sezono začele s kvalifikacijami za EuroVolley 2021, ki so ga gostile Srbija, Romunija, Bolgarija in Hrvaška. Naša dekleta so v kvalifikacijah po težkih tekmah osvojila tretje mesto v skupini, kar pa žal ni prineslo uvrstitve na evropsko prvenstvo. Sezono 2021 so naše odbojkarice nadaljevale z nastopi v srebrni evropski ligi, kjer so na zaključnem turnirju v Sloveniji osvojile pohvalno tretje mesto.

Zagotovo bodo naše odbojkarice pokazale še veliko zanimiv predstav in borbenih iger, ob stani pa jim stoji tudi Sportivo s svojo opremo.

Mlajše selekcije slovenske odbojkarske reprezentance sledijo zgledu velikih

Najvišji in ponosen uspeh slovenske moška odbojkarska reprezentanca do 20 let je srebrno odličje na srednjeevropskem prvenstvu MEVZA 2019, ki ga je gostil Maribor, na katerem so naši fantje zaostali samo za Češko reprezentanco. Z igro in uspehom so pokazali izjemen uspeh mladih nadobudnih odbojkarjev. Fantje pod vodstvom selektorja Iztoka Kšela nadaljujejo s svojimi evropskimi nastopi.

Slovenska moška kadetska reprezentanca pod vodstvom Zorana Kedačiča Slovenijo uspešno zastopa tudi med mladimi odbojkarji. V 2019 jim je za las ušel na evropskem prvenstvu, saj so 2. krog kvalifikacij zaključili na 2 . mestu. Tudi v letu 2020 so se v drugem poizkusu skušali uvrstiti na evropsko prvenstvo. Tudi tekme teh kvalifikacij so potekale v Mariboru, naši odbojkarji pa so se veselili zmage nad Izraelom in bronaste medalje, a to ni zadostovalo za uvrstitev na evropsko prvenstvo. 

Slovenska ženska kadetska reprezentanca se je leta 2019 prvič podala v kvalifikacije za evropsko prvenstvo pod vodstvom Žive Cof pa so si že v prvem poizkusu priigrala nastop na prvenstvu stare celine. Slovenke so uvodoma zmagale proti Hrvaški, Izraelu in Češki, boljše pa so bile tudi od Madžark ter gostiteljic Slovakinj. Naša dekleta so se tako neposredno uvrstila na evropsko prvenstvo na Hrvaškem in v Italiji. Po napornih, a uspešnih bojih so na evropskem prvenstvu, ki je poteklo v Zagrebu in Trstu, so se naše mlade odbojkarice priborile do polfinalnega dvoboja, kjer so morale priznati premoč kasnejšim prvakinjam Turkinjam. Na tekmi za bron so se Slovenke zopet srečale z Rusinjami in kljub dobri borbi zaključile pod zmagovalnim odrom. S četrtim mestom so osvojile enega izmed najboljših rezultatov ženskih odbojkarskih reprezentanc med mlajšimi, prav tako pa so osvojile tudi tri individualne nagrade. Slovenija je tako imela v najboljši postavi prvenstva kar tri predstavnice z nagradami posameznikom, kar je največ izmed vseh udeleženih držav.

Mlade slovenske odbojkarice so nadaljevale pod vodstvom Sama Miklavca in so naslednje leto zopet skušale uvrstiti na evropsko prvenstvo, a jim v letu 2020 to žal ni uspelo.

Barve slovenske odbojkarske reprezentance zastopajo tudi mlajše selekcije kadetov in kadetinj in stopajo po stopinjah svojih idolov slovenskih reprezentantov odbojkarske izbrane vrste.

Zapisal: Uroš Stanič

Vir: uradna spletna stran Odbojkarske zveze Slovenije

HITRA DOSTAVA

V 3 delovnih dneh, če je izdelek na zalogi.

14-DNEVNA GARANCIJA

Niste zadovoljni? Vrnite izdelek in vrnemo vam denar.

VARNO

Vaš nakup je pri nas varen.